Vargen i sagan.


Det finns många sagor där vargen får vara den onda. Som liten var jag rädd att alla möjliga skogens djur skulle komma och ta mej, fast det inte funnits vargar eller björnar i min hemtrakt på minnst hundra år. Hur många mörka kvällar som jag onödigt oroat mej för faror som inte existerade.
Så är det med de flesta saker som vi oroar oss för. Oron är större än orsaken.
Sagan om Rödluvan och vargen väcker många frågor. Hade mamman varnat Rödluvan för vargen? Varför måste den lilla flickan gå ensam ut i skogen om det fanns vilda vargar....och vem är vargen egentligen. Är vargen en symbol för det som hotar att äta upp vår oskuldsfullhet. Är det den lilla flickan som mister sin oskuldsfullhet. Handlar denna saga egentligen om att flickan ska akta sig för den stygga mannen. Är det mammans sätt att skydda flickan från att luras att bli ett offer för den hungriga mannen. Visste flickan hur en varg ser ut. Visste mamman hur vargen ser ut, eller sa hon bara "varg" och det kunde vara vem som hellst eller vad som hellst. Mormor visste definitivt inte, för hon var den förste att bli uppäten, blind och döv som hon var, så trodde hon att denna ludna best var rödluvan. Men likväl klarade hon sig från att bli uppäten. Jägarn kom. Men ibland är det svårt, ja nästan omöjligt att veta skillnad på varg och jägare.
En sak är klart, här finns mycket oklart. Ryktet om vargen var inte obefogad i denna saga. Men hur är det i verkligheten. Vem är vargen. Varför äter han flickor.
Jag tror inte att vargar äter flickor. Jag tror inte att det finns så hungriga vargar att de överhuvudtaget behöver äta flickor. Jag tror inte på vargar. Mormor hade säkert mat i källaren och Rödluvan borde ha bjudit på maten som hon hade i korgen. Kanske om hon varit vänlig och kliat vargen bakom örat så hade han varit både mätt och nöjd. Om vargen hade fått mat hemma hade han inte ens behövt gå ut och äta småflickor. Om vi ser vargen djupt i ögonen, visar förståelse för hans hunger men vägrar att själv bli hans mat. Skulle han fortsättningsvis insistera på att han verkligen måste äta upp just mej. Kanske vargen när han får höra att harar och skogens djur är hans naturliga föda, kanske låter mej gå fri.
Jag tror att det är möjligt att tämja vargen. Om du är snäll med honom är han snäll med dej. Om vi inte dömmer honom för varg, genast vi möter honom i skogen, kan det visa sig att han är en hund. Kanske alla vargar är hund.
Vargen i sagan existerar inte. Han är bara en saga. Han är upphittad av någon som själv är rädd. Någon som inte ens vet vad de är rädda för. Tro därför aldrig att det är en varg du möter. Det finns ingen orsak att vara rädd. Hälsa vackert på den ludna och låt honom pasera. Han är antagligen bara ut på kvällspromenad. Han är antagligen rädd att du ska vara farlig. Vargen är rädd att rödluvan ska ta honom.
Kortet säger: Det finns inga vargar, bara i sagorna så oroa dej inte. Du är trygg.

RSS 2.0